Kezdőlap
Interaktív kiállítás
Könyvkiadás
Oktatás
Pályázatok
Dokumentumok
Nyomdatörténet
Sajtó
Vándorkiállítás helyszínei
A kiállításról
Vándorkiállítás képei
TevanIldikó
+36 5 42 30
Adószám: 18188806-1-42
1061 Bp, Andrássy út 31.
infotevan-alapitvanyhu
Facebook

A kiállításról

Régi művek a XXI.század vásznain

Az Alapítvány 2006–ban alakult meg, elsődleges célja a Tevan család szellemi örökségének megismertetése, megőrzése, gondozása, különös tekintettel a Tevan névhez köthető nyomdaipari, művészeti és kulturális tevékenységekre.

A kiállításra kerülő anyag hiteles forrásokból, a megjelent Tevan-publikációk egészén túl a családi emlékekből, hagyatékokból és fényképgyűjteményekből, a Békés Megyei Levéltár dokumentumaiból,anyakönyveiből,kézirattárából,aprónyomtatvány-gyűjteményéből,fotó-tárából,valamint a korabeli Békés megyei folyóiratokból, és a szakforrásokból származik, amelyeknek felkutatására, összegyűjtésére és feldolgozására az Alapítvány Balogh Istvánt bízta meg.

Tevan Adolf nyomdász 1903-ban Békéscsabán alapította meg a nemzetközi hírnevű Tevan Nyomdát, amelyet fia, Tevan Andor korszerű üzemmé fejlesztett. Az 1910-es években elindította a 83 kötetes Tevan Könyvtár Sorozatot, majd a Tevan Amatőrsorozatot, amelyek igényes és szép kivitelezésű könyveikkel méltán lettek népszerűek. A könyvek mellett a nyomda egy saját lapot adott ki, emellett hét folyóiratot nyomtatott. A család mindezeken túl aktívan részt vett Békéscsaba társadalmi és kulturális életében, alapítója volt az Auróra Körnek, amely többek között Bartók Béla hangversenyének is helyet adott. A nyomdaipari tevékenységen túl a család tagjai több művészeti ágban is kiemelkedőt alkottak: Tevan Margit Munkácsy-díjas ötvösművész, Engel Tevan István grafikus, a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjének birtokosa, továbbá Kolozsváry Sándor és Zsigmond elismert képzőművész volt. Sokan a családból a holokauszt áldozatai lettek, emléküket ma már csak hátra maradt alkotásaik őrzik. A családot, a nyomdát és annak sokrétű képző- és iparművészeti tevékenységét, megjelent kiadványait, a nyomdászati emlékeket, tárgyakat a Tevan Alapítvány egy interaktív mozgókiállítás keretében mutatja be. Fontos,  hogy a magyar nyomdászat és kultúra történetében oly nagyot alkotott, mégis méltatlanul elfeledett Tevanok örökségét országszerte megismerhessék, s prezentálhassuk egy ipar- és képzőművész család elfeledett munkásságát.

A Tevan Interaktív Mozgókiállítás, a kiállítás interaktív jellegéből adódóan sokkal többet adhat a látogatóknak, mint egy egyszerű dokumentatív bemutatóanyag, nemcsak a múzeum informatikai eszközeinek felsorakoztatása (látványos, mégis egyszerűen kivitelezhető, minden korosztály számára érdekes infópult, számítógépek) adta lehetőségek által, hanem a foglalkozások minőségéből adódóan is. Időszaki kiállításról lévén szó, a modern informatikai eszközök tárházát nem lehet felvonultatni, de az interaktív lehetőségeket kihasználva egész napos foglalkozásokra ad teret. Az egyes kiállítások az oktatásba is nagyszerűen bekapcsolhatók, segítségével az oda ellátogató középiskolások és hallgatók emberközelből megérthetik a holokauszt tragédiájának mélységét és közeli perspektívából ismerhetik meg egy, a magyar kultúráért oly sokat tett család életét, sorsát és munkásságát. Ennek a célnak messzemenően szeretnénk megfelelni, ezért a kiállításra minél több iskolai csoportot, főiskolai és egyetemi hallgatót juttatunk el, illetve szeretnénk eljuttatni. A kiállítás négy egységre tagolódik: család, és nyomdatörténet, a könyvek bemutatása lapozógéppel,  a művészeti alkotások és a múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok, ahol egy százéves nyomdaprés is szerepel.  Mindezt segíti a technika: iVoice rendszer és az infopultok.